2015. március 9., hétfő

Péntek 13. - Valóban szerencsétlenséget hoz ez a nap vagy csak legenda az egész?

Péntek tizenharmadikát világszerte az év legszerencsétlenebb napjaként tartják számon. Habár erről az első feljegyzések csak az 1850-es évek után jelentek meg, a babona eredete a keresztény és a pogány kultúrában gyökerezik.



A péntektől való félelem

A keresztények úgy hiszik, Jézust egy pénteki napon feszítették keresztre, illetve az ókori Rómában és a középkori Angliában péntekenként tartották a kivégzéseket. Leginkább innen eredhet a péntek rossz hírneve. Azonban a kutatók azt is feltételezik, hogy a Bibiliában Ádám bűnbeesése és Ábel meggyilkolása is pénteki napon történhetett. 
Maga az angol „Friday” (péntek) szó erdete Freyja (a szerelem és a termékenység viking istennőjének) napjára utal. A katolikus egyház azonban boszorkányszombatnak nevezte el a pénteket, bemocskolva ezzel az istennőt.

A tizenhármas számtól való félelem

Eredetét leggyakrabban az Utolsó Vacsorához kötik, melyen Jézus és tizenkét tanítványa, azaz tizenhárman vettek részt. Valamint szintén a skandináv mitológiában baljósnak tartják a tizenhármas számot. Loki (a vész démona) tizenharmadik vendégként, hivatlanul jelent meg az Istenek gyűlésén a Valhallán. Loki fagyöngyből faragott nyílvesszője ölte meg Baldrt (a szépség istenét), akit pedig az Istenek minden veszedelemtől meg akartak óvni.
A középkorban a Templomosok köréből kezdett terjedni a péntek tizenhárom, mint szerencsétlenséget hozó nap. Ugyanis 1307. október 13-án IV. Fülöp francia király elrendelte a Templomosok több tagjának és Nagymesterüknek letartóztatását. Kínvallatásuk után eretnekség vádjával kivégezték őket - épp egy péntek 13.-ai napon.


Péntek 13.

Sokak számára a baljós péntek tizenhárom valóban csak babona, azonban mára egy külön nevet is kapott a 13-as számtól való félelelem: ez a triszkaidekafóbia. A legbabonásabbak péntek 13-án nem írnak alá szerződéseket, nem utaznak el, sőt, olyan is akad, aki otthonát sem hajlandó elhagyni ezen a napon. Érdekes, de az angolszász területeken jellemző, hogy épületekből kihagyják a 13. emeletet, vagy repülőgépek esetén a 13. sort, és a számozásban a 12. után rögtön a 14. következik.
Ha magunk is hiszünk ebben a babonában, akkor vegyünk magunkhoz aznap egy lóherét vagy egy patkót. A szájhagyomány szerint, ha ekkor eső alá állunk, az lemossa rólunk a balszerencsét.

Ez a cikk megjelent még:
-on

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése