2015. december 19., szombat

2015. december 22.: Téli napforduló, a Fény ünnepe - bűbájokkal

Az év legsötétebb napja köszönt ránk kedden, mely mégis a Fény Ünnepét hozza el szívünkbe. A téli napforduló az év legrövidebb nappalát és leghosszabb éjszakáját jelenti, melyet őseink különböző rituálékkal ünnepeltek. Vajon érdemes nekünk is befelé fordulni ezen a napon és elvégezni egy kis bűbájt, hogy az Újév azt hozza el számunkra, amit várunk?



A téli napforduló eredete

A téli napfordulóhoz számos hiedelem és népszokás kapcsolódik, melyek megtalálhatóak a különböző mitológiai történetekben, vagy fizikai megnyilvánulásképp például az angol Stonehenge építménynél. Az ősi népek különböző rituálékkal és felajánlásokkal köszöntötték a Napot, mikor az az év legrövidebb napján lenyugodott; azért, hogy biztosítsák, hogy másnap is visszatér a fény. A napforduló minden évben emlékeztet bennünket a folyamatos változásra és az állandó megújulásra, melyet a természet rendje is követ.
Ha mi magunk is át akarjuk ezt élni a kozmosszal, akkor menjünk december 22-én a természetbe, például egy kiadós sétára, vagy egy magaslati pontból figyeljük meg a város/ erdő lüktetését, esetleg ha lehetőségünk adódik a napfelkeltét vagy a napnyugtát.
Ha viszont családunkkal, barátainkkal együtt, aktívan szeretnénk ünnepelni, akkor az alábbi bűbájok közül is választhatunk egyet.

Bűbájok téli napfordulóra

Az alábbi bűbájok erősítik a családi és baráti kötődéseket, segítenek a természet rendjére hangolódni, kapcsolódni az ősiséghez, megünnepelni kultúrájukat, elmélyíteni spirituális tapasztalatainkat és örömet lelni egy közös, varázslatos tevékenységben.
Bármelyik szertartást elvégezhetjük a napforduló előtti hétvégén vagy éjszakán, illetve a napforduló napján, mikor felkel a Nap, délben, este, elalvás előtt vagy akár éjfélkor.

LÁMPÁS SZERTARTÁS


Próbáljuk kerülni a mesterséges fényt a napforduló délutánján/ estéjén. Inkább készítsünk saját lámpást, melybe gyertyát helyezünk. Megteszi bármilyen üveg, melyet különböző (túlnyomó részt arany vagy sárga) színű papírral feldíszíthetünk. Ha már van gyakrolatunk, akkor akár a gyertyát is mi magunk készítsük el az üvegben. Csináljunk több kis lámpást, melyből kör formát alakíthatunk a kertben, a teraszon, balkon, az étkező asztalon stb. Ha többed magunkkal végezzük a díszítést, akkor minden lámpás meggyújtása után kívánjunk egymásnak "boldog napfordulót".

ESTI GYERTYAFÉNY SZERTARTÁS


Tegyünk egy asztal közepére egy nagy gyertyát és köré annyi kisebbet, ahányan résztveszünk a szertartáson. Kapcsoljunk le minden villanyt egy pillanatra, hogy a teljes sötétség lehetőséget adjon nekünk átgondolni, hogy a napfény tiszteletére végezzük most el ezt a rituálét. Ezután az egyik résztvevő gyújtsa meg a középső gyertyát, melynek lángjából utána sorra mindenki vesz, hogy meggyújtsa saját kis gyertyáját. Ha már minden gyertya ég, kívánjunk egymásnak "boldog napfordulót", esetleg énekeljünk el közösen egy szabadon választott dalt is.

CSENGŐS SZERTARTÁS


Minden résztvevő hozzon magával egy kis csengőt/ harangot. Majd a rangidőstől a legfiatalabbig haladva (különösen családtagok esetén fontos ez a sorrend) mondjon mindenki egy-két mondatot a következő évről: milyennek képzeli el önmaga és az egész világ számára. Miután a legfiatalabb is befejezi mondandóját, háromszor hangozzék el közösen mindenkitől a "boldog napfordulót" kívánság s közben mindenki csengessen a magával hozott apró hangszerrel.

ÉGETÉSI SZERTARTÁS


Minden résztvevőnek szüksége lesz egy darab papírra. Ha mindenki le tudta írni, mi az, amit el szeretne engedni az életéből, akkor vagy gyertyalángnál vagy szabadtéri tűzön egyesével el kell égetni a papírokat. Mindenegyes papír elégése után tapsolja meg a társaság az elengedést. Miután az utolsó papíros is elégett, kívánjanak "boldog napfordulót" egymásnak a résztvevők.

Ne feledjétek, amikor kívül a legnagyobb a sötétség, akkor belül a legnagyobb a világosság. Az évnek ezen szakaszát érdemes a belső munkák elvégzésére szánni, hogy lelkileg felkészüljünk a következő esztendőre.

Boldog napfordulót Mindenkinek!

Sebestyén Ági

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése