2014. november 12., szerda

A holdciklusokról: Telihold & Újhold energiák


A Hold mindig is rejtélyes volt, hiszen az egyetlen égi test, mely fényt ad a sötét éjszakában. A misztikussága mellett azonban tudományosan bizonyított tény, hogy az emberekre épp olyan nagy hatással van, mint a bolygóra, ahol élünk. A Föld-Hold kölcsönhatás miatt a Hold összefüggésbe hozható az apály-dagály jelenséggel, az emberi test vízháztartásának szabályozásával és a termékenységgel (gyermekáldással*) is. 

Korábban a Holdat időmérőnek használták. A mai napig is így van ez a zsidó, az arab és a buddhista kultúrában. De például még a Gergely-naptár esetében is: minden évben az első tavaszi Teliholdhoz viszonyítva számoljuk ki a Húsvét időpontját.

A holdnaptár minden egyes holdhónapja magában foglal egy újholdas, egy teliholdas és egy fogyó holdas fázist.

A Nap-Hold együttállás eredménye az Újhold. Az Újhold ideje a legmegfelelőbb, hogy új lehetőségeket kérjünk magunknak, belefogjuk új dolgokba és megtisztuljunk, meggyógyuljunk. Szedjük össze gondolatban (vagy akár írjuk is le), mi mindennek szeretnénk új erőt adni: legyen ez betegségből való gyógyulás, tanulás, vállalkozás, kapcsolat vagy bármi más. A szervezet méregtelenítőképessége ekkor a legnagyobb, tehát ekkor érdemes megelőzés vagy a gyógyulás érdekében böjtölésbe fogni. Betegségek kezelése vagy a saját lelkünkkel való foglalkozás ebben az időszakban a legkedvezőbb.


Ha a Nap és a Hold egymás mögött állnak, akkor Teliholdat látunk. A Telihold a Hold legérettebb, legtökéletesebb formája. Telt formája jelzi, hogy elérkezett a bőség, a termékenység, az elengedés és a megvilágosodás ideje. A holdimpulzusok sokkal erősebbek, mint Újhold idején. Ha van olyan dolog, amit szeretnénk fizikailag vagy lelkileg elengedni, azt érdemes Telihold idejére időzíteni. Aki érzékeny a Hold hatásaira, Telihold idején ingatagnak, bizonytalannak érezheti magát. A lelki nehézségeket vessük papírra és a listát semmisítsük meg (égetéssel vagy földbe temetéssel). 
Statisztikailag sokkal több szülés indul meg Telihold napján, mint máskor. Sajnos az erős energiák jelenléte miatt a bűncselekmények száma is megnőhet. Az ekkora kiírt műtéti beavatkozásokat érdemes elhalasztani, mert a sebek Telihold idején erősebben vérezhetnek. 

Hogyan függ össze a Hold és a teljesítőképesség, illetve a Hold és a tanulás?
Erről olvashattok egy érdekes cikket a Savaborsán.

Érdemes figyelni, hogy a Hold épp melyik zodiákus jegyben található a holdhónap folyamán, mert annak a jegynek az erősségeit abban a 2-3 napban, amíg a Hold ott tartózkodik, különösen jól ki tudjuk használni
Például ha  a Mérleg jegyében áll a Hold, akkor a könnyebb lehet a harmonikus légkör kialakítása, nehézkes kapcsolatainkat könnyebb kezelni és a párkeresőknek egyszerűbb ekkor a pártalálás.

Az éppen aktuális Újhold & Telihold hatásokról, ajánlott tevékenységekről a Pozitív kisugárzás Facebook oldalán olvashattok ;-)
*Jónás módszer: "Egy szabályos menstruációs ciklus időtartama pontosan egy holdhónap hosszának felel meg. Jónás doktor szerint a nő termékenységét a születéskori holdállás határozza meg." Tehát az asztrológiai képletből kiszámítható, mely napokon a legmagasabb a teherbe esés esélye.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése