2014. november 23., vasárnap

Osho Zen Tarot- A transzcendens Zen Kártyajáték

Ismételten egy önismereti kártyát szeretnék Nektek bemutatni. A kártya érdekessége, hogy egyben könyvajánlónak is nevezném, mivel a kártya ihletője, Osho* számos könyvet írt a zenről. 


A zen megközelítése szerint az életet élni, élvezni, elfogadni kell. Itt és most.

A mai rohanó világban azonban sosem éljük meg, ünnepeljük a jelen pillanatot. A gondolataink szüntelenül áramlanak a fejünkben: ha eszünk, nem  az evésre vagy az étel ízére koncentrálunk, hanem a következő teendőnkön gondolkozunk. Amikor sportolunk, nem a mozdulatokra, az izmainkra koncentrálunk, hanem a napi problémák járnak a fejünkben. A meditáció lényege, hogy elménket kikapcsoljuk és teljesen a jelenre -be- és kilégzésünkre- tudjunk összpontosítani. 

Az Osho Zen Tarot kártyának az a célja, hogy a húzás közbeni meditatív állapot által kristálytisztán megmutassa nekünk a jelen pillanatot: hogy felhívja a figyelmünket saját tudatosságunkra, intuíciónkra, bátorságunkra, azaz teljes egyéniségünkre. Arra az egyéniségre, mely teljesen szabad és az Ego alkotta illúzióktól mentes.

A sima Tarot (jós)kártyához képest ez a kártya 79 lapos, a Mester lapjával bővült. A képi megjelenítés hűen tükrözi a mondanivalót. A kártya energiája bármilyen kérdés esetében hasznosítható.

Ugyanúgy, mint a többi kártyánál is, különböző kirakási módok léteznek: meghatározott kérdésre a Gyémánt vagy Kulcs kirakási mód adhat választ, a Tükör nevű egy másik emberrel való kapcsolatunkba enged mélyebb bepillantást, a Kelta Kereszt az általános helyzetértelmezésekben segít, vagy éppen Napi húzást is tarthatunk

Én nagyon szeretem ezt a kártyát, mert mindig nagyon szépen szembesít minket a pillanatattal. Olyan, mintha belenéznénk egy "természetfeletti tükörbe". 
Minden egyes lap értelmezéséhez egy-egy elgondolkoztató Osho idézet is tartozik. 

Következzen most egyik kedvencem a lapok közül :)

http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&kat=1397&n=bbemes
"A moziban mindig a vetítővásznat nézed, és soha nem pillantasz hátra, magad mögé- pedig a vetítőgép ott van. Mindig az elméd van a háttérben, az elméd egy vetítőgép. De te mindig csak a másikat nézed, mert számodra a másik a vetítővászon. Amikor szerelmes vagy, gyönyörűnek látod a másikat, páratlanul szépnek. Amikor gyűlölsz, akkor ugyanez az ember egyszerre a legvisszataszítóbb lesz. És sosem kérdezed magadtól: hogy lehet az, hogy ugyanaz az ember egyszer a legszebb, máskor pedig a legcsúnyább... (...) Amikor bármit látsz, az csupán a saját kivetülésed. És annyi világ van, ahány elme, mert minden elme a saját kis világában él." 
Osho Zen Tarot- Én -Kivetülések




*Ki volt Osho?

Indiában és az Amerikai Egyesült Államokban élő vallási vezető. Kisgyermek korától szabad életet élt, szigorú nevelés és merev szabályok nélkül nevelkedett. Osho szerint a gyerekek fejlődését életük első hét évében jelentősen befolyásolja a tanulás erőltetése és a nekik kijáró tisztelet hiánya. Ideális esetben ennek fordítva kellene lennie: az emberek újra megtanulhatnának a gyerekektől azokat a dolgokat, amelyeket már elfelejtettek. Állítólag 21 évesen korában megvilágosodott. A legfontosabb értékek az életben szerinte a szeretet, a meditáció, a nevetés, és az emberi élet egyetlen valódi célja az, hogy elérje a szellemi megvilágosodást. Osho filozófiája boldogságra, sikerre, örömteli életre próbál nevelni. Kártya is ezt üzeni számunkra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése