2014. december 20., szombat

Családfakutatás: hogyan tudom felkutatni a családom eredetét?

Kép forrása: noivilag.hu

Mindenkiben felmerül a kérdés: ki vagyok én és honnan jöttem? Talán egy régi fénykép vagy egy történet felkelti érdeklődésünket, hogy családunk történetének nyomába eredjünk. Vajon kik és milyenek voltak az őseim?
A családfakutatás mindig is egy izgalmas téma volt. De a gyorsan fejlődő technikának hála az eltűnt rokonok felkutatása és a rég elveszett családi kapcsolatok helyreállítása napjainkban sokkal könnyebb, mint valaha.

Hogy fogjunk bele a családfakutatásba?

A legjobb, ha elődeink nevét megkérdezzük idősebb rokonainktól, ugyanúgy mint a foglalkozásukat, vallási hovatartozásukat, esküvőjük körülbelüli idejét, lakhelyüket, születésük és haláluk időpontját. Minden infromációt vessünk papírra, vagy vegyük fel hanganyagnak.
Keressünk régi leveleket, fényképeket, anyakönyvi kivonatokat, talán a pincében vagy padláson hevernek valahol. Ha bizonyos adatok hiányoznak, akkor a helyi anyakönyvi hivatalban talán tudnak nekünk segíteni. Továbbá remek információs forrást nyújthatnak nekünk az egyházi anyakönyvi kivonatok. Az 1876 előtt született őseinkről esetleg a plébánia hivatalban tudunk érdeklődni. Bármely hivatalban érdemes magunknak megnézni azokat a dokumentumokat, amelyeket lehet, hátha meglátunk rajtuk egyéb érdekes adatokat is.
Manapság a világhálón találni több családfakutató csoportot is, ahol sok hasznos tippet kaphatunk a többi kutatótól. Az a lényeg, hogy szisztematikusan vizsgálódjunk. Minden egyes rokonnak legyen egy külön mappája, amiben csak róla gyűjtjük az adatokat. Vagy akár használhatunk különböző számítógépes programok is, melyek segítenek nekünk rendszerezni a beszerzett adatokat. Mindig generációról generációra haladjunk!

Miért fontos a családfakutatás?

A családfán ábrázoljuk az ősök illetve utódok közötti kapcsolatokat. A családfakutatás a múlt megismerésének egy különleges formája, hiszen egy nemzet történelmét a saját családjainkon keresztül ismerjük meg. Ugyanakkor spirituális szempontból is fontos lehet, hogy tisztába kerüljünk előző generációink mintáival. Ugyanis a gyerekek csak ritkán mernek teljesebb és boldogabb életet élni, mint szüleik. Akaratlanul (tudatalatt) hűek maradunk egy általában kimondatlan, rejtetten működő családi hagyományhoz. Megismételhetünk bizonyos mintákat és hasonló sorsot élhetünk meg, mint szüleink. Azért, hogy a saját sorsunkat és feladatainkat éljük, fontos megismerni önmagunkat, a motivációinkat, erősségeinket és gyengeségeinket. Az asztrológiai pszichológia elemzés előfutára lehet a családállítás módszerének, melyek segítenek teljesen önálló képet kialakítani magunkról és a családon belüli energetikáról.

Ez a cikk megjelent még:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése