2015. január 3., szombat

Telihold meditáció


A meditáció rendszerint olyan lelkiállapotra utal, amikor a testet tudatosan ellazítjuk, és szellemünket átengedjük a nyugalomnak és a belsőnkre való koncentrálásnak. A cél a lelki béke, megnyugvás keresése gondolkodásbeli és napi szokásaink megváltoztatása révén. Gyógyító ereje kétségbevonhatatlan, ha helyesen végezzük. A meditáció se nem misztikus, se nem másvilági, se nem nehezen elsajátítható. 
A meditációnak több fajtája létezik, ezek közül az egyik a Telihold meditáció. Egy új spirituális szintre emelkedhetünk általa, mivel tudatunkat a képzeletvilágunkba tereli, ahol elménk megnyugvást lelhet a mindennapi problémáktól. A csoportban végzett, vezetett meditáció még hatékonyabb lehet, hiszen ott az energiák összeadódnak és hatványozottan hatnak. Azonban egyedül is sokat tehetünk mentális egészségünk fenntartásáért, ha az alábbi gyakorlatsort Telihold idején elvégezzük.
Szükségünk lesz a képzelőerőnkre és az emlékezőképességünkre. Először olvassuk el a meditáció szövegét és próbáljunk memóriánkra hagyatkozni, mikor csináljuk a vizualizációt.

Meditációs gyakorlat

Ha módunk van rá, szellőztessük ki gyorsan a meditáció előtt azt a helyiséget, melyben a gyakorlatot végezzük. Csendes, kellemes hőmérsékletű szobát válasszunk a gyakorláshoz. A legideálisabb, ha az esti holdfénynél végezzük el a meditációt, hogy a kezdésnél és a végénél láthassuk a holdat. 
Helyezkedjünk el kényelmesen (lehetőleg ülő helyzetben). Hunyjuk be szemünket s vegyünk néhány (8-10) mély lélegzetet, melyet jó hosszan kifújunk. Minden kilégzés közben gondoljunk azokra az érzésekre, történésekre vagy személyekre, akiket szeretnénk békével elengedni.

Képzeljük el, hogy egy tükörsima, kellemesen lagyos víz tetején fekszünk. Körülöttünk egy hatalmas, nyugodt erdő fekszik, felettünk pedig a hold ragyog ezüstösen foszforeszkáló fényével. Élvezzük a harmonikus környezetet, mely most körülvesz minket. Nézzük ez a csodaszép holdfényt és közben érezzük, ahogy tudatunk elkezd megpihenni. A fény annyira hívogat, hogy hirtelen azt vesszük észre, már nem is a vízen lebegünk, hanem lassan a hold felé sodródunk a levegőben. Szinte súlytalanok vagyunk. Felszabadultnak érezzük magunkat, bármit megtehetünk, bárhová elmehetünk. Óvatosan megpróbálunk egyet bukfencezni odafent az égen. Sikerül és ez még könnyedebbé tesz minket. Engedjük hát ki a belső feszültséget, bukfencezzünk újra és újra, vagy ha úgy esik jól, csak pörögjünk-forogjunk a levegőben!
Ha kész vagy, köszönd meg a gondoskodó Holdnak, hogy újat tanulhattál és kérd meg, hogy küldjön vissza a földre. Egyenletesen kezdj el a tested felé haladni, amíg nem érzed újra a lábad alatt a padlót.

Vegyél két mély lélegzetet és nyisd ki a szemed!


Egy-öt Telihold alkalmával mindenképp érdemes elvégezni ezt a gyakorlatot, hogy hozzászokjunk magához a meditációhoz és a Telihold erőteljes energiájához. Ha már bátrabbak vagyunk, akkor nyugodtan keressünk fel egy meditációs csoportot, személyesen vagy online! Haladók pedig bővítsék igényük és képzeletük szerint a meditációt. A lényeg, hogy örömet okozzon, kikapcsoljon és feltöltsön bennünket.
Egészségetekre váljék a gyakorlat! :)

Ági

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése