2015. március 19., csütörtök

Miért nem illenek rám az asztrológiai tipológiák?

Sokan vélekednek úgy, hogy nem hisznek az asztrológiában, mert amit olvasnak saját csillagjegyük tulajdonságairól vagy előrejelzéseiről, azok egyáltalán nem válnak be, nem jellemzőek rájuk. Teljesen igazuk van, hiszen a „horoszkópunkként” ismert csillagjegy csupán a Napjegyünk. Ezt a Napjegyet a születési dátumból állapítjuk meg, mely -bár jelentős, de csupán- egyetlen összetevője igen sokrétű személyiségünknek. Egy korrekt jellemrajzhoz vagy jövőkép megrajzoláshoz részletesebb elemzésre van szükség.


A Napjegy azt a csillagjegyet jelenti, melyben a Nap megszületésünk pillanatában éppen állt. A Napjegy tulajdonképpen az alapkarakterünket jelöli. Mivel ezt a születési dátum (hónap és nap) alapján meg lehet mondani, elterjedt a köznyelvben, mint maga a horoszkóp. Az igazi horoszkóp azonban sokkal többet takar ennél: egy „óraképet”, mely alatt a Nap, a Hold és a többi bolygó állatövön vett elhelyezkedését értjük egy adott időpontban, a Föld egy megadott pontjáról.
Viszont nem csak az számít, hogy a Nap melyik jegyben állt a születésünk pillanatában, hanem az is, hogy horoszkóp ábránk melyik részén helyezkedik el (szaknyelvi megfogalmazásban: melyik házban áll- a 12 ház közül). Ez ugyanis árnyalja, hogy mely életterületen szeretnénk megélni a Nap szerinti feladatokat.
Ráadásul az asztrológiában a Napon kívül több másik bolygó (pl. Hold, Merkúr, Jupiter stb.) állását is vizsgáljuk és összefüggéseiben értelmezzük. A bolygókon kívül a horoszkóp rendkívül fontos eleme az Aszcendens is.

Mi az aszcendens?

Az aszcendens (rövidítve: Asc) azt a jegyet jelenti, mely épp felkelőben volt a horizonton megszületésünk pillanatában. Az aszcendens a születési pontos időből (óra és percből) mondható meg. Az aszcendens jegye arról árulkodik, hogy milyennek mutatjuk, láttatjuk magunkat a külvilággal. Ez a „felkelő jegy” a külső ismertető jellemzőkről is információkat ad, és arról is, mely értékeket tartunk fontosnak ahhoz, hogy elérjük céljainkat. Ahogy életkorban haladunk előre (különösen 30 éves kor után), úgy az aszcendens egyre dominánsabban megmutatkozik. Mert idővel felismerjük, mi az az irány, amerre haladni szeretnénk. Így nagy a valószínűsége, hogy ha egy jellemzést vagy egy tipológiát elolvasunk, inkább az aszcendensünk jegyéhez leírtak lesznek ránk igazak.
Egyébként az aszcendenssel szemben lévő deszcendens pedig azt is megmutatja, hogy számunkra ki lehet ideális partner, milyen belső tulajdonságokkal és külső jellemzőkkel rendelkezzen az illető. Két ember illeszkedésének vizsgálatában még a Holdjegy is igen fontos szerepet tölt be.


Mi a Holdjegy?

A Holdjegy az a csillagjegy, melyben születésünk pillanatában a Hold állt. Belső lelki világunkat szimbolizálja, mely arról ad információt, hogy érzelmi helyzetekben hogyan viselkedünk. Nők esetében pedig arról is, hogy alaptermészetünk szerint milyen anyukává és feleséggé válhatnank. Érdekességképp például az indiai asztrológiában az emberek a Holdjegyüket ismerik főjegyként- úgy, mint mi a nyugati asztrológiában a Napjegyünket.

Miért nem igazak rám az asztrológiai jellemzések, tipológiák?

Gondoljunk bele, hogy egyetlen Napjegyhez 12 különböző aszcendens kapcsolódhat. Például egy Bika Napjegyű embernél az Aszcendens 12 fajta árnyalást jelöl a személyiségben, a megjelenésben, és mindehhez még 12 különböző Holdjegy kapcsolódhat (hogy a többi 10 klasszikus bolygó elhelyezkedését már ne is említsük). Ha a Bika Napjegyű embernek Halak aszcendense van és ehhez mondjuk Oroszlán Holdjegye, akkor teljesen más lesz egy olyan Bikához képest, akinek mondjuk a felkelő jegye is Bika és Holdja pedig Bak. Ez utóbbi személyiségre jó eséllyel jellemzőbb lesz az általános Bika leírás, mint a Halak aszcendensű és Oroszlán Holdú példa esetében. Így máris érthetőbb, miért lehetséges, hogy a Napjegy szerinti jellemzés csak részleteiben igaz az egyéniségünkre. 


A tipológiák inkább szórakozásként ajánlott, játékos, olyakor sarkított jellemzők gyűjteménye. Ha azonban valódi horoszkópra, konkrét előrejelzésre vágyunk, akkor mindenképp az egyedi képletünket vizsgáljuk vagy vizsgáltassuk meg asztrológussal.

Tipológiáimat a TeÜnneped.hu oldalon és a Tipológiák menüpontban olvashatjátok.
Jó szórakozást! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése