2015. április 8., szerda

A csakrák ereje

A csakra szanszkrit szó, jelentése: „kerék”. A csakrák folyamatosan forgó mozgásban lévő belső energiaközpontokként működnek testünkben.
Mindannyiunknak hét csakrája van, melyek gerincünk mentén helyezkednek el. A legtöbb ember számára ezek az energiapontok szemmel nem láthatóak. Ennek ellenére működési zavaraik láthatóan nagy hatással lehetnek egészséges kisugárzásunkra.

Kép forrása: http://www.storyonline.hu/ezo/csakrak_szemelyes_fejlodesunk/22128/

Gyökércsakra

Az első csakránk, a gyökér csakra gerincoszlopunk legaljánál található. A biztonsággal (ősbizalommal), az anyagi világgal és a stabilitással áll összeköttetésben. Aki két lábbal a talajon áll, összhangban érzi magát a világgal, minden bizonnyal egy egészségesen működő gyökér csakrának örvend. Azonban az ideges és sokat aggodalmaskodó embereknek ezt a csakrájukat kell megerősíteniük. Ha gyakran érezzük, hogy nem vagyunk „elég jók” valakinek vagy valamilyen feladatra, akkor szintén ezen energiaközpont egyensúlyát kell visszabillentenünk. Ehhez azonnali gyors segítségként (mikor kezdjük érezni a negatívérzéseket), kezdjünk úgy ülni vagy állni, hogy mindkét talpuk egyszerre, teljesen a földhöz érjen.
Az ásványok közül vörös jáspis marokkőként vagy a csakrára helyezve, színterápiában a vörös szín vagy -legalább napi három alkalommal fogyasztva- a teák közül a zsálya, gyömbér és a bodza segíthetnek leghatékonyabban a gyökér csakra energetizálásában. Ha úgy érezzük frusztráltak, dühösek vagyunk, félünk vagy felhalmozódtak anyagi problémáink, akkor végezzük el a következő a Kundalini (Tudat és Éberség) jóga gyakorlatot.
Lótuszülésben teljesen egyenes háttal csináljunk törzskörzéseket. Két percen át csak balra kezdve csináljuk a körzéseket, majd két percen át csak jobbra. A körnek annál a részénél, mikor előre felé hajlunk, mindig befelé, hátra hajlásnál pedig mindig kifelé fújjuk a levegőt. Segíteni fog a gyakorlat abban, hogy jobban földeljük magunkat és az emésztésünk helyreállhasson.

Szakrális csakra

A szakrális a csakra az intimitással és az érzelmekkel van kapcsolatban. Kívánságainkat, álmainkat, fantáziánkat és a másik nemmel való kapcsolatunkat szimbolizálja. Ha helyes működik ez az energiaközpontunk, akkor az érzéseink szabadon áramolhatnak. Energizáltnak érezzük magunkat, és egészséges keretek között élvezzük az életet és az intimitást is. Legfőképp a lelkiismeret-furdalás érzése az, ami befolyásolja ezen csakra működését. Ha gyengült a csakra működése, akkor nem fogunk tudni megnyílni másoknak, nem tudunk -megfelelő- párkapcsolatot létesíteni, függőségi viszonyokba mehetünk bele, határozatlannak érezhetjük magunkat. Ha viszont túlzottan aktív a szakrális csakra, akkor az érzelmek átfolynak az energiaközponton, extrém mértékben hajlamosak lehetünk az élet élevezeteire.
A szakrális csakrát erősíti a víz és minden ami a vele összefügg, például az úszás és a szaunázás. És ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről sem! Ugyanis a víz segíthet abban, hogy érzelmeinket tudatossá tegyük és másokkal is képesek legyünk megosztani. A csípőnk alapos megmozgatása is aktivizálja a szakrális csakra működését, tehát a tánc, különösképp a tangó vagy a salsa rendszeres űzése. Színterápiában a naracs szín, ásványterápiában a karneol tartozik a hasi csakrához, teakeverékek közül pedig a hibiszkuszt és narancsot érdemes alkalmazni, ha vissza akarjuk állítani az egyensúlyt. Afrodiziákumként pedig bármilyen narancs színű ételt lehet fogyasztani.

Köldökcsakra

A köldökcsakra az emberi energia és akaraterő középpontját szimbolizálja. Napfonat-csakrának is nevezik, mivel általa érkezik el hozzánk a Nap fénye, energiája, s ez az energiaközpont befolyásolja emberi kapcsolatainkat (ösztönös szimpátia vagy ellenszenv szintjén) is. Ha jól működik köldökcsakránk, akkor megfelelő önbizalommal és akaratérvényesítéssel rendelkezünk. Akinél túlműködik, kimondottan aggresszívnek és dominánsnak találjuk. Ha viszont valaki túl félénk céljainak elérésében, ráadásul emésztési illetve alvási problémákkal is küzd, akkor nála sajnos nem működik megfelelően a Napfonat energiaáramlása. Felélénkíthetjük köldök csakránk működését bármivel, ami a saját belső tüzünket felébreszti. legyen az akár egy gyertya vagy egy füstölő. De a napozás, vagy egy napsárga ruha is épp ugyanúgy lángra lobbanhatja energiáinkat. Ha borostyánt viselünk magunkon, azzal is hasnoló hatást érhetünk el. Mozgásként a hastánc és a jóga, gyógyteák közül a gyömbér, az édeskömény és a fahéj segíthetnek ennek az energiaközpontnak a karbantartásában.

Szívcsakra

A szívcsakra energiarendszerünk középpontja, és a szerelemmel, szeretettek valamint szociális kapcsolatainkkal áll összeköttetésben. Ha egészséges a szívcsakránk, az adás és kapás egyensúlyban van, szeretjük és elfogadjuk önmagunkat. Sőt, együttérzünk másokkal, hálásak tudunk nekik lenni és képesek vagyunk a megbocsátásra is. Azonban a rosszul működő szívcsakra zárkózottá és rideggé, akár magányossá is tehet. A smaragdzöld szín, a természet közelsége, a „köszönöm” szó is erősítik szvícsakránkat. Illetve vannak olyan jógagyakorlatok, melyek közvetlenül a mellkasi területekre és a szívcsakrára hatnak, mint például a tevepóz. Ásványok közül malachitot, leginkább nyakláncként érdemes hordani és a teák közül a zöldtea fahéj és lime kombinációval serkentőleg hat a szívcsakra működésére.

Torokcsakra

Az ötödik csakránk, a torokcsakra, mely a kommunikációért, kifejezőképesséünkért és a kreativitásunkért felelős. Ha jól működik, akkor jól ki tudjuk fejezni magunkat, őszintén és egyértelműen tudunk kommunikálni környezetünkkel. Meg tudunk hallgatni másokat és oda is tudunk figyelni rájuk. Viszont amennyiben nem kielégítően működik, akkor visszahúzódóvá, zárkózottá válhatunk, vagy esetleg nincs kedvünk kapcsolatba lépni a világgal. A hazugaságok erősen befolyásolják a torokcsakra működését. Egy túlműködő torokcsakra esetében pedig az illető túl sokat beszélhet, de nem feltétlenül szentel figyelmet mások modandójára. Ha egyensúlyba szeretnénk hozni ezen energiaközpontunk működését, akkor énekeljünk, zenéljünk, írjunk, fessünk. Csináljunk bármi olyat, amivel belső érzéseinket kifejezésre tudjuk juttatni, ami által belső hangunkat képesek leszünk meghallani. A mantrázás is például egy remek módszer a karbantartásához. Ásványok közül a türkiz, a teák közül pedig a levendula, a mentol és az édesgyökér tartozik ehhez a csakrához.

Homlokcsakra

A megfelelően működő homlokcsakrának köszönhetjük intuícióinkat, képzelőerőnket és elszántságunkat is. Szó szerint és átvitt értelemben is tisztán tudunk látni segítségével. Ha nem megfelelően működik, akkor mások véleményére hagyatkozunk a sajátunk helyett, vagy gyakran megfeledkezünk dolgokról, vagy eltévedhetünk fizikailag és nézeteinket tekintve. Ha túlműködik, akkor pedig álomvilágban élhetünk. Homlokcsakránkat az erősítheti, ha eleget pihenünk, például este elmegyünk sétálni és a csillagos eget vizsgáljuk. Továbbá a vizualizációs gyakorlatok is hatékonyak lehetnek, vagy ha ébredés után feljegyezzük álmaink tartalmát és keressük bennük az üzenetet. A harmadikszem-csakrának is nevezett központunk ásványa a lapis lazuli; teakeveréke pedig a gyömbér és a citrom.

Koronacsakra

Ez a hely az igazi otthonunk. Innen indul utunk az életbe, és végül ugyanide jutunk vissza. Itt saját energiamezőnk beleolvad az univerzális energiamezőbe és elméletileg akár egyesülhetünk az isteni eredettel, a megvilágosodással. Ha erősítjük ezt a csakrát, akkor rájövünk, hogy minden mindennel összefügg és minden egy. Viszont ha nem jól működik ez a központunk, azt általában a spiritualitástól való elzárkózás jellemzi. Az ima és a meditáció erősítheti a koronacsakrát. Ásványa a hegyikristály, míg teakeveréke a fekete tea fahéjjal kísérve. A napi kiegyensúlyozottság érdekében gyakoroljuk tükör előtt a Namastet (jelentése: hódolat). Ez egy indiai köszönési forma, melynél kezeinket a mellkasunk előtt összeillesztjük, a köszöntött szemébe nézünk, és közben derékból kissé meghajlunk a tisztelet jeléül.

Ez a cikk megjelent még:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése