2016. március 19., szombat

Tavaszi napéjegyenlőség: a lélek tavasza

Mikor márciusban a tavaszi napéjegyenlőséget ünnepeljük az északi féltekén, a déli féltekén az őszi napéjegyenlsőég ideje érkezik el. Idén március 20-án kezdődik meg a tavasz és vele az asztrológiai Újév is. Minden tavasszal reményeink magjait ültethetjük el, míg 6 hónap múlva, szeptemberben ennek termését tudjuk majd learatni: mentálisan és fizikai értelemben véve is.


A természet és vele az évszakok körforgása életünk része. A Föld Nap körüli forgása spirituálisan a fény és az árnyék ellentétét és szimbiózisát egyaránt jelképezi. A napéjegyenlőség napján a nappal és az éjszaka - megközelítőleg- egyformán 12 órás, s innentől fogva a nappalok egyre hosszabbak lesznek. A legtöbb kultúrában a termékenység, regenráció, újjászületés ünnepe ez. Egészen a 18. század közepéig ez a nap volt az Újév kezdete. Maga a Húsvét (a kereszténységben: Jézus feltámadása) a termékenységet szimbolizálja a nyúl és a tojás jelképével. Korábban a megújulás megjelenítése és megerősítése érdekében különböző rituálékat alkalmaztak, hogy a télen felgyülemlett, idejét múlt dolgokat elengedjék, és lelkileg és fizikailag is tiszta lappal indulhassanak az új esztendőben. Innen származik például a "tavaszi nagytakarítás" hagyománya is.

A tavasz gyakorlatilag az új kezdetet jelenti az emberek számára is: a fény győzelmét, mikor kezünkkel és lelkünkben is új magokat ültetünk. Ilyenkor természetesen vágyunk az újra, eddig akár ismeretlenre, ösztönösen új kihívásokat keresünk. 
Jó időszak kezdődik ekkor, hogy elmélyüljünk spirituális tudatosságunkban és kapcsolódjunk a természethez. Ezáltal emlékezünk arra, hogy mi is részei vagyunk a nagy egésznek, illetve érezhetjük, hogy a körforgás állandó: az életet mindig a halál, a halált pedig mindig az újjászületés követi.
A tavaszi napéjegyenlőség spirituális jelentősége, hogy a nappalok felülkerekedésével több fényt, friss életerőt és új lehetőségeket kapunk. Tehát a teremtés a kulcs ebben az évszakban. Minden évszaknak, napnak és napszaknak megvan a maga jelentősége az Univerzumban, melyet ha megtanulunk kihasználni, hatalmas előnyt kovácsolhatunk belőle mindennapjainkban.
Asztrológiailag a Tűz elemhez tartozó első jegy, a Kos hava kezdődik meg a tavasszal együtt: kirobbanó, visszatarthatatlan erőt képviselve. Az egyéniség ilyenkor képes minden akadályt leküzdeni, hogy belső fényét a külvilágban is megcsillantsa.

Összefoglalva a mai nap kitűnő időpont tehát:
- új rendszert bevezetni az életünkbe;
- elengedni a régit, hogy helyet adjunk az újnak;
- mivel a fizikai és spirituális hidak megnyílnak, nagyon jó lehetőség a szellemi teremtésre;
- tudatos megújulásra;
- gyógyító energiák előhívására;
- akaraterőnk kinyilvánítására;
- tisztító kúrákra;
- csakratisztításra (meditációval, masszázzsal);
- és a tavaszi nagytakarításra, rendrakásra.

Legyen nagyon szép tavaszotok! :)
Sebestyén Ági

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése