2015. június 11., csütörtök

Önbizalom és az önbizalom fejlesztése

Habár az önbizalom az életünk legtöbb területén kulcsfontosságú, az emberek többsége híján van ennek a képességnek. Miért mondom, hogy ez képesség és nem adottság? Mert szerencsére az önbizalom fejleszthető!



Az ön-bizalom szó azt jelenti, hogy bízunk-e magaunkban és képességeinkben, hogy akármilyen helyzetben találunk megoldást. Az önbizalommal bíró emberek előbb elérik céljaikat, sőt inspirálják a körülöttük lévőket és az önbizalomhiányban küzdőket is.

Sokan úgy gondolják, hogy aki magabiztos, magabiztosan ad elő, az profi az adott témában. Pedig valójában a magabiztosság inkább csak egy hitbéli kérdés. A magabiztos ember hisz, bízik abban, hogy sikerrel fog járni. 

Azonban a túlzott magabiztosság a higgadtság, a józan gondolkodás és a tudatosság rovására mehet. Az egészséges önbizalom viszont nagy mértékben elősegíti az életben való érvényesülést. Ha bízunk magunkban, akkor olyan dolgokat is el tudunk végezni, amikről nem rendelkezünk precíz, kiterjedt ismeretekkel.

A legjobb példa erre a nyelvtudás. Ha valaki kevéske tudással, de ki meri mondani az idegen szavakat, akkor a külföldiek összerakják, mit szeretne és az illető tulajdonképp tud kommunikálni, habár nyelvtani szempontból éppenséggel elégtelen tudással rendelkezik. Ezzel ellentétben az önbizalomhiányos ember, talán papíron hibátlan mondatokat alkot, a való életben nem fog boldogulni, ha egy mukkot sem mer megszólalni. A hangsúly tehát a „mer” szón van; sokszor a bátorság, a hit (= az önbizalom) felülírhatja a lexikai tudást is!

Az önbizalom spirituális értelemben véve tehát az ember egyéniségének pozitív, teremtő képessége. Hiánya az energiák egyensúlyának zavarára utalhat, tehát ennek helyreállítása a megoldás kulcsa. A negatív gondolataink száműzésével és a pozitívak erősítésével az egyensúly újra létrejöhet.

Nézzük, milyen praktikák segíthetnek nekünk ebben:

# Fogd vissza az önkritikát!

Ha belegondolsz, miket mondasz néha magadnak: „Á, ez úgy se fog nekem sikerülni!”, „Ez hülyeség, ki se merem mondani!”, „Nem vagyok képes erre.” stb. Mikor ezekre gondolsz, tele vagy negatív megerősítéssel önmagaddal szemben. Mondanád ezeket a mondatokat a legjobb barátodnak? Ha a válaszod nem, akkor bizony értékeld magadat is annyira, mint a többieket a környezetedben. Bánj magaddal kíméletesebben! És használd az alábbi mondatokat, ha elbizonytalanodsz: „Sikerülni fog.”, „Képes vagyok rá.”, „Megpróbálom.

# Koncentrálj arra, ami jól megy! 

Ha mindig csak a gondokra koncentrálunk, akkor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy mennyi pozitív történés vesz minket körül. Amikor legközelebb azon kapod magad, hogy egy problémán keseregsz, rögtön gondolj a nap/ a hét legpozitívabb történésére, hogy kiegyenlítsd energiáidat. Ha még gyorsabban akarsz haladni ezen az önbizalom felé vezető úton, akkor minden nap végén írj össze három olyan dolgot, amiben jó/ sikeres voltál.

# Értékeld a próbálkozásokat is, ne csak az eredményeket!

Olykor sokkal többet tanulhatunk abból, ha csak egyáltalán megpróbálunk valami. Amikor például lebeszéled magad, és azt mondod, „Á, inkább meg sem próbálok jelentkezni erre az állásra, mert úgysem engem választanak ki.”, akkor borítékolod, hogy ne lehessen sikerélményed. De ha megpróbálod és meghallgatnak, akkor van esélyed az álmod megvalósulására. Ha utána mégis nemet mondanának, az lehet egy visszcsatolás, hogy min kell még dolgoznod ahhoz, hogy legközelebb sikerüljön. 

# Ismerd meg önmagad & szavazz magadnak bizalmat!

Mennyire jól ismered magad? Ha tisztában vagyunk erősségeinkkel és gyengeségeinkkel, akkor jobban látjuk lehetőségeinket és határainkat. Mindezekről például az asztrológiai pszichológiai tanulmányok és elemzés segítségével olyan képet kaphatunk, amihez talán egész életünk is kevés lenne... Ha elindulsz az önismeret útján és felismered „tehetségeidet”, próbálj ki néhány olyan dolgot, ami még közelebb visz hozzájuk. Ha például úgy érzed, van érzéked a rajozláshoz, rajzolj! Próbáld meg, gyakorold, képezd magad! Ha azt csinálod, amit szeretsz, automatikusan jó leszel benne, az önbizalom kérdések pedig egyszerűen megszűnnek.

Szeretettel:
Sebestyén Ági

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése