2016. január 14., csütörtök

Amit a meditációról tudni kell - kezdőknek és haladóknakA meditáció során mindig egyetlen konkrét dologra próbálunk koncentrálni: egy hangra, egy képre, a lélegzetvételünkre stb. Bármelyikről legyen is szó, az a lényeg, hogy a koncentrált figyelem által jelen legyünk az itt & mostban anélkül, hogy ítélkeznénk.
Amikor nem meditálunk, csak egyszerűen végzünk egy feladatot, akkor sűrűn előfordul, hogy mondjuk egy autó dudálása teljesen eltereli a figyelmünket, és gondolatban elkalandozunk: "Milyen bosszantó ez a zaj! Az emberek manapság olyan stresszesek... Vajon én is ennyire lobbanékony vagyok mostanában?", "Nekem is el kéne már vinni az autót lemosatni, de mikor érnék rá erre ezen a héten?" és így tovább. A meditáció lényege, ha a példában említett dudálást halljuk, minden egyéb megjegyzés nélkül megállapítsuk, hogy egy autó hangos jelzést adott ki, és tudatosan nem futtatjuk tovább gondolatainkat. Kezdetben talán egyszerűbb úgy meditálni, hogy egy helyben maradunk, becsukjuk a szemünket, csendet teremtünk magunk körül, de valójában a meditáció végezhető fekve, ülve, sétálva, sport közben, vagy akár a legnagyobb tömegben utazva is. Az a fontos, hogy egy olyan szellemi állapotot hozzunk létre, melyben a külvilág tudomásul vétele ellenére egyetlen más dologra sem irányítjuk figyelmünket.
Tehát a meditáció teljes koncentráció, elmerülés egy tevékenységben vagy épp a tétlenségben. Mivel az emberi agy folyamatos szolgálatban van, a fejünk állandóan tele van gondolatokkal, a meditáció segít nyugalmi állapotba kerülnünk, csillapítani a külvilág által ránk rótt nyomást. A rendszeres meditáció gyakorlás megtanít minket arra, hogyan kezeljük negatív gondolatainkat és érzéseinket megfelelő módon saját mindennapjainkban. Ezáltal pedig jobban megismerjük saját magunkat, könnyebben megtaláljuk helyünket a világban, vagyis általános közérzetünket javítja.

Meditációs formák

Ahogyan a zenében is több műfajt ismerünk, úgy a meditációban is léteznek különböző típusok, melyek mind másképp fejtik ki jótékony hatásukat.


1. Éber/ fókuszált figyelem-meditáció
A figyelem-meditáció esetében általában egyetlen dologra koncentrál a meditáló: a lélegzetvételekre, a külső zajokra, egy gondolatra vagy egy érzésre, vagyis ébreség által próbálja a stresszt csökkenteni. Amerikai kutatások igazolták, hogy ez a meditációs forma a krónikus fájdalmaktól kezdve egészen a pszichológiai zavarok kezelésében is hatékony segítséget nyújt. Ha felkeltette érdeklődésedet, próbáld ki ezt az érzelmi meditációt, mikor nagyon feszültnek, letörtnek vagy bánatosnak érzed magad,

2. Vizualizáció
Ebben a meditációs formában a meditáló képzelőerejét felhasználva képeket vetít "belső szeme" elé. Eddig a vizualizációs gyakorlatok bizonyultak a leghatékonyabbnak a mindennapi stressz kezelésében, ráadásul ezt a fajtát a legkönnyebb önállóan is gyakorolni. Korábban kipróbálhattátok már ezt a típust a blogon egy Telihold meditációs gyakorlat keretében.

3. Csakra meditáció
A meditáció ezen típusa -melyeket hindu és buddhista tanokból is ismerhetünk- testünk 7 energiaközpontján keresztül fejti ki hatását. Célja, hogy a csakrák közötti energiaáramlást szabályozza és az esetleges fennakadásokat feloldja. Az egyik leggyakoribb probléma az önkifejezéssel, verbális kommunikációval kapcsolatban szokott jelentkezni, ehhez készítettem el a torokcsakra meditációt.

4. Aktív meditáció
Az aktív meditációk lehetőséget kínálnak arra, hogy mindennapi tevékenységeinket éberséggel töltsük meg. Legismertebb formája talán a jóga, mely nem csupán egy testmozgás forma, hanem a lassú, koncentrált fizikai munka által egyben lelki nyugalmunkról is gondoskodik. Azonban a jógán kívül is számos típusa létezik az aktív meditációnak, például tánc, séta, forgás,  sőt bármilyen tevékenység, mondjuk mosogatás vagy akár rágás közben is el lehet végezni. Erre példaként a fénymeditáció közbeni mudra és mozgás kombinációját tudom Nektek megmutatni.

5. Mantra meditáció
Ebben a meditációs formában a meditáló - általában nem hangosan, hanem magában - ugyanazt a hangot, szót vagy mondatot ismételgeti. Némelyik muzikális hangokból álló hangsort akár énekelve is alkalmazzák meditációként - a gregorián énekekhez hasonlóan.

6. Szeretet-hála meditáció
A szeretet-hála meditáció lényege, hogy először önmagunknak, majd szeretteinknek küldünk szeretetet és hálát. Ezt követi, hogy a számunkra kevésbé szimpatikus embereknek s végül az egész világnak küldjük ugyanezt. Ez elsőre talán furcsa és nehéz feladat, de idővel belső hangunk sem fog tiltkozni ellene, mert negatív gondolatainkat, érzéseinket ez a gyakorlat fokozatosan pozitívvá, szeretettelivé varázsolja, ami pedig sokkal boldogabb emberré fog tenni bennünket, mint hinnénk.

A következő hetekben mindegyik meditációs formára hozok Nektek gyakorlatot/ gyakorlatokat, hogy kipróbálhassátok magatokat és megtaláljátok a személyiségeteknek megfelelő típust. A folyamatosan bővülő gyakorlatokért látogassatok el a Pozitív kisugárzás YouTube csatornájára.

Élvezzétek a meditácókat!😊
Sebestyén Ági

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése